Helikopterperspektiv

Helikopterperspektiv

Bloggar om...

.... flyg, regional utveckling och politik från ett helikopterperspektiv.

Kalmar fördröjningscentral

AllmäntPosted by Olle Fält Thu, April 02, 2009 19:50:35

Jag har slutat att bli förvånad över dålig journalistik. Den är som fenomen, lika vanligt förekommande som citronfjärilar i april eller mygg på sommaren. Senaste exemplet är Radio Kalmar som nu har hittat en "kioskvältare", nämligen det av redaktionen egenfabricerade "SOS kaoset" i Kalmar.

En reporter rapporterar på ett högst subjektivt sätt hur stackars Kalmar Räddningstjänst inte kan utföra sina uppdrag pga av den dåliga support som ges av SOS i Växjö (märk i sammanhanget att placeringen i Växjö tycks vara ett problem i sig ?!). De stackars brandmännen har fått utstå att det larmats ut för många (?) räddningsfordon vid ett odefenierbart tillfälle några månader tillbaka i tiden.

Dessutom, och detta är ju en mindre katastrof, så anser just Kalmar Räddningstjänst att SOS Alarm i (den mycket skumma staden) Växjö mer eller mindre motarbetar dem med felaktiga tidsangivelser på utlarmningar, oförmåga att ta till sig Kalmars nya radiosystem (Rakel) mm,mm. De här problemen löser, enligt uppgift i reportaget, Kalmar genom att lokalisera en egen utlarmningscentral till Kalmar.

Kaoset visar sig bestå av ett fåtal ganska diffusa angivelser av en utryckningsledare, vilket lett till att nu håller minsann Kalmar kommun inne med betalningarna till SOS. Så dåliga är SOS Alarm påstås det. En lätt förvirrad politiker (svamlar och) bekräftar anklagelserna. Slut på akt 1.

I akt 2 framgår dock att Vimmerby som kommun är mycket nöjda med SOS och sedan får SOS chef förklara hur det ligger till i en intervju på telefon. Objektivt tycker säkert redaktionen. Men fortfarande "hänger" rubriken med ordet kaos och Kalmars obefogade beskyllningar kvar.

Vad som inte framgår av reportaget är att SOS Alarm har samtliga, drygt 20 kommuner i Kronoberg, Kalmar och Blekinge som kunder och dessa delar uppenbarligen inte Kalmars kritik.

Det framgår inte heller att Kalmar (också då helt ensamma ) försökt sig på att etablera en egen larmcentral för några år sedan. Den avvecklades dock snabbt pga olönsamhet.

Inte heller får lyssnaren veta att är att ett eventuellt 112 anrop från en nödställd i Kalmar inte kommer att hamna i Kalmar om de skulle välja att etablera en egen central. Det hamnar fortfarande hos SOS Alarm i Växjö som sedan larmar vidare till Kalmars Central. Vad vinner Kalmar innevånare på det?

Inte nog med att Räddningstjänsten i Kalmar (ånyo) har fått hybris. Radio Kalmar köper hela resonemanget rakt av.

Om jag inte hade en del goda vänner i Kalmar som bevisade motsatsen, skulle jag misstänka att det råder en kollektiv "hjärnbrist" i Kalmar. Kan kanske vattnet berikas så att detta kan förebyggas i framtiden?