Helikopterperspektiv

Helikopterperspektiv

Bloggar om...

.... flyg, regional utveckling och politik från ett helikopterperspektiv.

Pajalas flygplats

AllmäntPosted by Olle Fält Sat, March 28, 2009 13:13:04

Pajala kommun har ca 6.000 innevånare. Antalet minskar ständigt i takt med utflyttningen. Svårighet att hitta jobb är naturligtvis den största anledningen till utflyttningen.

Men Pajala har en flygplats. Genom list och envishet har framsynta och modiga lokalpolitiker fått loss kapital för att bygga en flygplats som kan ta emot flygplan i storleksordninge 180 passagerare. I dag har flygplatsen i Pajala ca 3.000 resenärer per år. En av Rikstrafiken upphandlad flyglinje trafikerar Luleå med en 8 sitsig maskin ett par gånger varje dag.

Varför i hela friden satsas det pengar på en sådan flygplats i en liten avfolkningsort frågar sig många?

Jo, vad de framsynta politikerna i Pajala har insett är att Lappland har en attraktionskraft som exotiskt besöksmål. Den vanliga trångsyntheten, som ofta präglar lokalpolitiker som ser sin flygplats som en möjlighet att komma bort, finns inte här. Pajala ska bli porten in till både svenska och finska Lappland är det tänkt.

Nå, nu hinner inte ens den tekniska utrustningen installeras innan belackare och olyckskorpar kraxar. Redan har en lokalpolitiker föreslagit att flygplatsen ska läggas ned och göras om till gocartbana till turister. Hur dessa turister ska ta sig till Pajala när det inte finns någon flygplats där framgår dock inte av förslaget.

Nu börjar det dockr öra på sig på andra håll i trakterna runt Pajala. Ett kanadensiskt gruvbolag har hittat järnmalm och har nu också fått tillstånd för brytning. En eventuell gruvdrift kommer att sysselsätta ca 10.000 personer. Dessa arbetare och specialister måste hämtas från andra platser i världen. Hur ska det ske utan en flygplats?

Det är min absoluta övertygelse att Pajala, genom sina politikers framsynthet, är väldigt nära att bli en av norra Sveriges hetaste (inte temperaturmässigt dock) platser. Jag fick en gång frågan av en regionalpolitiker från Kronoberg varför jag tror att Pajala ska kunna lyckas att utveckla sin flygplats och mitt svar var enkelt. "De belastas inte av ett handlingsförlamat regionförbund".