Helikopterperspektiv

Helikopterperspektiv

Bloggar om...

.... flyg, regional utveckling och politik från ett helikopterperspektiv.

Turismens nya bolag

AllmäntPosted by Olle Fält Sat, March 28, 2009 11:54:23

Så blev det till slut så att turismens utveckling- och marknadsföringsfunktion i Kronobergs Län bolagiseras. Efter att Ingemar Swalander (m) och Eva Löfqvist (s) motionerat om en satsning på turismen tog det ett år att utreda och fatta beslut. Nu köper Regionförbundet Södra Småland, av Växjö Flygplats, utvecklingsbolaget VXO Smaland Airport AB och byter namn på det till Visit Småland AB. Tidigare ansvar för marknadsföring av länets turism har legat på Södra Smålands Turistråd som succesivt ska införlivas i det nya turistbolaget.

Jag har svårt att förstå varför detta har tagit, och kommer att ta, så fasligt lång tid.

Vad jag däremot uppskattar är att regionförbundet, genom att tillsätta Gunnar Elm (c) som ordförande, visar att turismen nu lyfts upp till en prioriterad nivå. De tidigare ordförandena som funnits i Södra Smålands Turistråd har varit trötta företrädare från offentligheten som mest "suttit av" sin tid. Gunnar Elm har visat på såväl pragmatism som mod i sin karriär och kommer säkerligen inte sitta med armarna i kors.

Södra Smålands Turistråds styrelse har under tidigare år för övrigt bestått av icke arvoderade företrädare från branchen som inte haft beslutande makt utan ställts inför "faith accompli" när verksamhetsplanen presenterats.

Jag hoppas nu bara att våra kära politiker inte tror att en bolagisering i sig är själva lösningen på hur turismen som branch ska utvecklas. Det är bara ett intrument. För det är ju inte skalpellen som opererar, det är kirurgen och dennes team som botar patienten.