Helikopterperspektiv

Helikopterperspektiv

Bloggar om...

.... flyg, regional utveckling och politik från ett helikopterperspektiv.

Småland -en region

AllmäntPosted by Olle Fält Sat, February 07, 2009 11:02:59

Det finns många som engagerar sig i debatten om regionindelningen. Nu senast står Tomas Carlzon, VD för IKEA AB, upp för de småländska värdena.Och det är intressant. För det som verkar omöjligt att se för politiker och akademiker är en självklarhet för näringslivet. Småland skulle kunna bli en utmärkt region. Låt oss en gång för alla kontatera att det är två avgörandesaker som väger tyngre än något annat, identiteten och varumärket.

Identiteten
Småländska värden röner stor respekt både nationellt och internationellt. Vi säger gärna och ofta att vi är smålänningar och skapar positivt intresse för vår härkomst alltifrån från norra Lappland till sydligaste Italien. Vårt lanskap har kommunicerats ut med hjälp av främst Astrid Lindgren och IKEA som ett rent, vackert, säkert, ekonomiskt, arbetssamt och allmänt trivsamt landskap.

Varumärket
Det är nu en strid mellan tre län om att få använda Småland i sin marknadsföring. Smålands Turism AB, Smaland Airport osv. Till och med regionförbundet i Kronobergs Län tar namnet södra Småland i stället för Kronoberg. IKEA har under lång tid använt sig av Småland i sin marknadsföring. Astrid Lindgrens Värld likaså. Olika exportföretag efterlyser en starkare marknadsföring av Småland för att underlätta rekrytering av kärnkompetens.

Hur skulle det se ut om Toscana eller Bretagne styckades upp för att det passade bättre för sjukvård och universitet? Tror någon att tanken ens tänkts i Italien och Frankrike?